Debridat 100 mg

Liczba postów na stronie:
  • Krystian Lisowski (73)
    Administrator Pomógł 1 raz
    1 23.12.2011, 12:12
    Kolejna wątpliwość, nie wiem czemu przepisany w tabl. chociaż są w płynie.

Debridat 100 mg
    Dawkowanie zalecone 1 tabl co 12h.

Dziecko 7 lat, 33kg.

W ulotce podane dużymi literami: PODAWAĆ WYŁĄCZNIE DOROSŁYM!

Pytanie:

Czy lek można pogryźć/rozpuścić - bo dziecko nie może go przełknąć.
    Brak informacji na ten temat w ulotce.
  • Aleksandra Uruszczak (75)
    Specjalista
    2 23.12.2011, 13:25
    Debridat w tabletkach przeznaczony jest dla osób dorosłych, co oznacza wiek powyżej 12 roku życia. Dla dzieci lek ten wskazany jest w postaci granulatu, z którego przygotowuje się zawiesinę doustną. Nie chcę wchodzić w kompetencje lekarza, niemniej nie wiem, dlaczego zalecił tabletki, skoro dostępny jest preparat przeznaczony dla dzieci.

Przeliczyłam szybko dawkę – dla dziecka o tej wadze przewidziane jest 33 ml zawiesiny, co daje 158,4 mg trimebutyny na dobę. Taką ilość należy podać w 2-3 dawkach podzielonych. Lekarz zalecił 2 tabletki leku na dobę, co daje 200 mg, w pojedynczej dawce 100 mg.

W zasadzie, te tabletki powinno połykać się w całości popijając wodą. Ulotka wyraźnie wskazuje, że lek przeznaczony jest dla dorosłych. Jeżeli w ulotce nie ma podpowiedzi, w jaki inny sposób można przyjąć lek, to raczej nie powinni się w żaden sposób w taki lek ingerować. Tym bardziej, że tabletki mają otoczkę. Z tych to powodów zalecam kontakt z lekarzem. W niektórych wypadkach dopuszczalne jest roztarcie tabletki i podawanie w postaci zawieszonej – tak np. podaje się kwas acetylosalicylowy. Niemniej, nie robiłabym tego na własną rękę, ale na pewno skonsultowała z lekarzem. W końcu – mówimy tu o podawaniu leku dziecku, i to lekarz powinien podjąć decyzję i powiedzieć ostatnie słowo. Co więcej – ilość trimebutyny w 1 tabletce to 2/3 wyliczonej dawki dobowej dla dziecka. Może jednak dobrze jest spytać lekarza, czy to aby nie za dużo.

Żelazna zasada mówi, że jeżeli dziecko ma problem z połykaniem tabletek, to należy szukać innych postaci leku (zawiesiny, syropu, itp.). Nie wiem, dlaczego lekarz zdecydował się na podanie dziecku tabletek.

-- mgr farmacji

• Krystian Lisowski (73)
    Administrator Pomógł 1 raz
    3 24.12.2011, 10:38
    Jedyna zaleta tej sytuacji to to, że wczoraj w płaczu i bólu nauczyłem dzieciaka połykać tabletki. I już nie ma problemu.
  • Aleksandra Uruszczak (75)
    Specjalista
    4 27.12.2011, 12:12
    To faktycznie sukces. Wiele osób nie radzi sobie z zażywaniem tabletek, nie tylko dzieci, ale i dorośli. Jednak lekarze zwykle nie interesują się, czy ktoś ma z tym problem czy nie. No cóż, im szybciej dziecko nauczy się połykać tabletki, tym lepiej.

-- mgr farmacji

zaloguj się w Lekomaniak!

hasło