51
26.12.2011, 18:53
W sumie powinno sie kilka razy myc włosy. Najpierw szamponem oczyszczającym a później można innym.
Z myciem wbrew pozorom nie należy przesadzać. Włosy myjemy po to, żeby pozbyć się zanieczyszczeń i wydzieliny gruczołów łojowych. Jeśli jednak przesadzimy z intensywnością lub częstotliwością mycia, nasze gruczoły nadrobią straty (łój, jak wcześniej pisałam chroni naszą skórę przed wysuszeniem) i będziemy miały jeszcze większy problem.
ale ciekawe nieraz ja się bardziej spocę albo mąż i nie śmierdzą nam włosy, a ona taka mała i po dniu takim jak dziś nie dało się obok niej stanąć jak była spocona
Na zapach potu wpływa bardzo dużo czynników. Nasz pot jest bezzapachowy, dopiero rozkładany przez bakterie rezydujące na skórze zaczyna mieć nieprzyjemny zapach. Jeśli obserwujemy jakieś zapachowe anomalie może to świadczyć o przyjmowaniu zbyt małej ilości wody oraz o rozmaitych brakach lub nadmiarach substancji pokarmowych w diecie (jest to częsty objaw wielu problemów dlatego ciężko podać jednoznaczne wskazówki). Niekiedy nieprzyjemny zapach jest również oznaką choroby, lub obecności nietypowych drobnoustrojów. Jeśli problem jest bardzo uciążliwy i długo się utrzymuje – najlepiej skontaktować się z lekarzem.
Wiem, że tam jest. A nawet ja w tesco widziałam, no i w aptekach sa. Tylko, że to dość drogie jest.
Może to kwestia miejsca, ale ja widziałam kosmetyki Biowax w cenach porównywalnych z drogeryjnymi produktami z średniej półki. Firma ma również odżywki i szampony (te same linie), które są jeszcze sporo tańsze.
-- mgr kosmetologii

Sp.J.