Szampon- jaki polecacie?

Liczba postów na stronie:
  • magi (3845)
    Użytkownik
    91 11.01.2012, 16:42
    ja też poproszę jakiś odpowiednik, ponieważ karmię piersią 5 miesięczną córkę - a na ulotce nizoralu jest podkreślone, iż w trakcie laktacji tylko w ostateczności .... mam problem z łupieżem już dłuższy czas od porodu i nic nie pomaga,
  • Anna Wydra (115)
    Specjalista
    92 29.02.2012, 00:01
    Głównym składnikiem popularnego Nizoralu jest ketokonazol – bardzo skuteczny składnik o działaniu przeciwłupieżowym i regulującym gospodarkę tłuszczową skóry. Jego działanie polega min. na tym, że pomaga pozbyć się grzybów pośrednio odpowiedzialnych za rozwój łupieżu.

Inne preparaty mające w swoim składzie ketokonazol to:
    - Eva Medica - szampon przeciwłupieżowy z ketokonazolem,
    - Dermetin – j.w.,
    - PROFI Silk - j.w.,
    - Versic Emulsja przeciwgrzybiczo-złuszczająca – zawiera dodatkowo rezorcynę,
    - Capitis Duo Szampon przeciwłupieżowy i przeciwgrzybiczy – zawiera dodatkowo siarczek selenu.

Nie jest wskazane stosowanie w ciąży preparatów opartych na ketokonazolu. Istnieją dane mówiące o tym, że substancja przenika do mleka matki, dlatego powinnyśmy się powstrzymywać od jego stosowania również w okresie karmienia piersią.

Z nieco mniej skutecznych, ale na pewno bezpiecznych metod radzenia sobie z łupieżem mogłabym polecić niezastąpione preparaty oparte na naturalnych wyciągach roślinnych, szczególnie godny polecenia jest olejek z drzewa herbacianego. Szampon oparty na tym olejku na pewno pomoże zneutralizować przykre objawy i przy tym nie zaszkodzi. Warto również stosować preparaty zawierające witaminy i mikroelementy. Jedyny środek ostrożności w ciąży i podczas karmienia piersią to unikanie witaminy A.

Warto jeszcze wspomnieć o dwóch rodzajach łupieżu, które wymagają zupełnie innej pielęgnacji. Łupież suchy jest spowodowany przesuszeniem naskórka. Wygląda to podobnie jak w przypadku mocno przesuszonej skóry np. na nogach, która zaczyna złuszczać się w postaci białych płatków. Ten rodzaj łupieżu możemy zlikwidować dzięki stosowaniu intensywnych preparatów nawilżających opartych np. na olejach roślinnych.

Nieco więcej kłopotu sprawia łupież tłusty, spowodowany nadmiernym wytwarzaniem łoju i rozwojem grzybów, gł. Pityrosporum ovale. W takich przypadkach możemy stosować wspomniane wcześniej substancje regulujące pracę gruczołów łojowych i ograniczające rozwój grzybów.

-- mgr kosmetologii

• Malgot (2920)
    Użytkownik
    93 03.03.2012, 14:03
    Cieszę się, że Pani wróciła na forum:)
    I bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź, nawet nie wiedziałam o istnieniu takich szamponow.
  • Anna Wydra (115)
    Specjalista
    94 05.03.2012, 21:32
    Bardzo się cieszę, że mogę pomóc :) Jeśli są jeszcze jakieś pytania chętnie odpowiem. Mam nadzieję, że forum kosmetyczne nabierze w najbliższym czasie większych rumieńców :)

-- mgr kosmetologii

zaloguj się w Lekomaniak!

hasło