81
26.05.2011, 09:18
Ogólnie wydaje mi sie, że avon jest tańszy.
Nigdy nie miałam masła, jestem ciekawa co to za specyfik. Jak gdzieś kiedyś spotkam w promocji, to sobie kupię.
Ale ja chciałam z takiej firmy, która robi dla rossmanna, te kosmetyki podobno nie mają szkodliwych składników.
ale masło czekoladowe brudzi i farbuje tak samo jak brązujące - przynajmniej ja tak trafiłam
-- mgr kosmetologii
Niektóre badania naukowe przeprowadzone w przeszłości z użyciem dużych dawek parabenów (znacznie wyższych, niż stosowane w produktach rynkowych) sugerowały, że propylo i butyloparaben mogą wykazywać słabe działanie proestrogenne. W wyniku tych badań Komisja Europejska zaleciła przeprowadzenie wyczerpującej analizy bezpieczeństwa stosowania tych związków.
Zgodnie z aktualną wiedzą działanie pro-estrogenne parabenów jest 10 000 razy słabsze, niż najbardziej aktywnych tzw. fitoestrogenów i 100 000 razy słabsze, niż działanie estradiolu, estrogenu obecnego w organizmie człowieka. W chwili obecnej większość środowisk naukowych jest zgodna, że nie jest możliwy jakikolwiek wpływ parabenów na gospodarkę hormonalną człowieka.
Dodatkowym badaniom poddano również pozostałe parabeny: propyloparaben (INCI: Propylparaben) i butyloparaben (INCI: Butylparaben). W listopadzie na konferencji naukowej Scandinavian Society of Cosmetic Chemists zaprezentowano wyczerpujące dane potwierdzające bezpieczeństwo propylo- i butyloparabenu. Badania na szczurach potwierdziły, że parabeny bardzo słabo przenikają przez barierę naskórkową. Dodatkowo, po przeniknięciu do krwioobiegu parabeny są bardzo szybko metabolizowane. Tym samym, wyklucza to możliwość oddziaływania na system hormonalny i zaburzanie gospodarki hormonalnej.
Niektórzy producenci kosmetyków podjęli decyzję o wycofaniu się ze stosowania parabenów. Jest to spowodowane względami marketingowymi, przede wszystkim atmosferą „zagrożenia” tworzoną przez media, a nie względami bezpieczeństwa parabenów dla zdrowia konsumentów.
-- mgr kosmetologii
-- mgr kosmetologii
-- mgr kosmetologii