Jaki macie sprawdzony krem do rąk?

Liczba postów na stronie:
  • Anna Wydra (115)
    Specjalista
    81 31.10.2011, 18:34
    Kremy do rąk powinny zawierać substancje nawilżające i natłuszczające. Mogą mieć nieco cięższą konsystencję niż kremy do twarzy, ponieważ skóra na rękach jest dużo grubsza. Najlepiej wybierać produkty z: masłem karite, woskiem pszczelim, olejem z pestek winogron, oliwą z oliwek, olejem arganowym, mocznikiem, alantoiną, bisabololem, pantenolem oraz witaminami A i E.

Jeśli chodzi o konkretne preparaty, z tych tańszych mogę polecić;
    - Ziaja - kozie mleko krem do rąk i paznokci – ok. 6 zł
    - Pharmaceris-a lipo-protect - Regenerujący krem ochronny do rąk – ok 9 zł
    - Scan Anida - Regenerujący krem do rąk i paznokci z oliwą z oliwek – ok. 4 zł
    - Aflofarm - Krem ochronny z witaminą A – ok. 2 zł
    - Venita - Krem do rąk i paznokci do skóry bardzo suchej – ok. 4 zł

Jest bardzo dużo kremów przeznaczonych jednocześnie do pielęgnacji dłoni i stóp. Niektóre z nich są dodatkowo wyposażone w bawełniane rękawiczki lub skarpetki wzmacniające efekty stosowania kosmetyku (ciepło ułatwia przenikanie substancji aktywnych do wnętrza skóry). Przykładem może być regenerujący krem do rąk SYLVECO, który takie rękawiczki posiada. Cały zestaw kosztuje ok. 20 zł.
    a dbacie o ręce w inny sposób niż kremy?

Niestety w codziennej pielęgnacji często zapominamy o dłoniach i stopach. Twarz, jak najbardziej - peeling, maseczka i krem, ciało – czasem peeling i balsam, a biednym dłoniom zostaje krem i to często tylko w kryzysowych sytuacjach, kiedy skóra jest już naprawdę bardzo wysuszona.

Jeśli chcemy, żeby dłonie były w tak dobrej formie jak reszta naszego ciała, musimy im poświęcić tyle samo uwagi. Nie ma sensu nawilżać zrogowaciałego naskórka, dlatego zanim w ogóle pomyślimy o kremie, należy zrobić porządny peeling. Żeby nie kupować kolejnych kosmetyków, możemy go spokojnie wykonać peelingiem do ciała lub twarzy (jeśli mamy peeling gruboziarnisty). Jeśli dłonie są bardzo suche można zrobić nocną kurację dużą ilością kremu, wzmocnionego folią i rękawiczkami. Może nie jest to specjalnie wygodne, ale na pewno bardzo skuteczne. Po takim jednorazowym domowym SPA można spokojnie przez jakoś czas stosować już tylko krem. Cenne są również zabiegi parafinowe wykonywane w gabinecie kosmetycznym.

-- mgr kosmetologii

Edytowany: 31.10.2011, 18:36 przez Anna Wydra
  • Anna Wydra (115)
    Specjalista
    82 31.10.2011, 18:35
    ja szukam zawsze kremów z silikonem, są świetne

Kremy ze związkami silikonowymi niewątpliwie posiadają bardzo dobre właściwości ochronne. Takie produkty tworzą na powierzchni naszej skóry niewidoczny film, który zapobiega utracie wilgoci i nadmiernemu wysuszeniu. Warto je stosować np. przed wyjściem z domu, żeby zabezpieczyć dłonie. Wspomniany film ochronny ma niestety jedną wadę - utrudnia przenikanie substancji nawilżających. Jeśli chcemy porządnie natłuścić dłonie, powinnyśmy zrezygnować z silikonów i postawić na typowe substancje nawilżające i odbudowujące naturalne bariery ochronne skóry.

Podobny problem jest z bardzo popularną w kremach do rąk gliceryną, która utrzymuje wysoki poziom nawilżenia, ale tylko w skórze, która już posiada odpowiednią ilość wody. Stosowanie kremów glicerynowych w przypadku suchej skóry, może skończyć się jeszcze większym przesuszeniem. Produkty z gliceryną warto nakładać np. po kąpieli na lekko wilgotne dłonie – wtedy spełniają swoje zadanie i gwarantują najlepsze efekty.
    a masz jakiś konkretny - ciężko o ten silikon bo kiedyś już szukałam

Składy kosmetyków często bywają trudne do rozszyfrowania, dlatego podpowiem jak odnaleźć związki silikonowe. Jeśli na opakowaniu znajduje się substancja z przyrostkiem -siloxane, -silanol, -silicone i -methicone, świadczy to o zawartości wspomnianych składników. Warto przy okazji zaznaczyć, że w świecie kosmetyki, szczególnie tej naturalnej mają one wielu przeciwników.
    ja oczekuje zeby dobrze nawilzal i regenerowal skore a do tego jak jeszcze wzmacnia paznokcie to jest rewelacja

Jeśli chodzi o preparaty do pielęgnacji paznokci można wypróbować Herba-studio - Balsam do paznokci. Cena ok. 8 zł. Kosmetyk ma bardzo fajny skład, zawiera min.: wyciągi z ziela skrzypu i nasion kopru, proteiny, witaminy E i C, betakaroten, D-panthenol, wosk pszczeli oraz oleje rycynowy i z oliwek. Należy jednak pamiętać, że w przypadku łamliwych paznokci najlepiej sprawdza się suplementacja doustna.

-- mgr kosmetologii

• grazi (32)
    Użytkownik
    83 21.12.2011, 19:26
    A ja mam pytanie dotyczące kremu do rąk na zimę? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Czy taki krem powinien posiadać jakiś szczególny składnik.
    Co pani sądzi o zimowym kremie z serii winter care Flos-Lek?
  • Anna Wydra (115)
    Specjalista
    84 22.12.2011, 23:48
    Wszystko zależy od stanu skóry dłoni. Jeżeli ma tendencję do wysuszania najlepiej stosować kremy natłuszczające, jeśli skóra jest w dobrej kondycji – można stosować kremy nawilżające. Kierując się tymi wskazówkami można dobrać odpowiedni preparat. Warto jednak stawiać na kosmetyki wzbogacone witaminami i wyciągami roślinnymi. Należy uważać na glicerynę, która ma właściwości głównie ochronne. Przy wysuszonych dłoniach może z nich „wyciągać” wodę, dlatego takie produkty najlepiej nakładać po kąpieli.

Nie stosowałam kremu o który Pani pyta, ale patrząc na jego skład można powiedzieć, że jest dość typowy dla tego typu preparatów. Witamina E, prowitamina B5, alantoina – to typowe substancje stosowane w kremach do rąk.

-- mgr kosmetologii

• grazi (32)
    Użytkownik
    85 27.12.2011, 22:28
    Bardzo dziękuję, za te informacje to znacznie ułatwi mi wybór kremów w przyszłości. Już rozumiem, dlaczego krem glicerynowy nie działał w przypadku suchej skóry rąk. Podałam przykład winter care, ponieważ zachęciły mnie pozytywne opinie internautek i cena. Rozumiem, że pod względem składu jest on bezpieczny ale w przypadku suchej skóry lepiej sięgnąć po coś nawilżającego i tu pytanie co?
  • Anna Wydra (115)
    Specjalista
    86 29.12.2011, 21:56
    Nie należy rezygnować z kremu glicerynowego, ale warto go stosować na już dobrze nawilżone ręce w celu ochrony przed utratą wody. Większość kremów do rąk zawiera glicerynę, ale chodzi o to żeby nie była ona głównym składnikiem. Jeśli chodzi o preparaty intensywnie nawilżające to najlepiej zainwestować w coś z mocznikiem, olejami roślinnymi itp. Przykłady można mnożyć dziesiątkami i nie do końca ma to sens bo każdemu odpowiada inna cena, zapach, konsystencja, wchłanialność. Podam jednak kilka propozycji do przemyślenia:
    - Eucerin - Regenerujący krem do rąk 5% Urea i mleczan sodu – ok. 30 zł
    - Garnier, wygładzający krem do rąk z 5% Hydro Urea – ok. 12 zł
    - Cerkoderm 15, krem z mocznikiem i z kwasem mlekowym – ok. 15 zł

-- mgr kosmetologii

zaloguj się w Lekomaniak!

hasło