Katar nieleczony trwa tydzień, leczony 7 dni

Liczba postów na stronie:
  • Aleksandra Uruszczak (75)
    Specjalista
    1 15.02.2012, 12:10
    Zima trzyma, ale jednak dni stają się coraz dłuższe, można zauważyć, że temperatura się lekko podnosi. W takich warunkach nietrudno o przeziębieni. Moje pytanie na dziś brzmi – czy macie swoje sprawdzone sposoby na katar? Wiem, że pytanie jest nieco przewrotne, bo już w tytule sugeruję, że z katarem nic zrobić się nie da. Oczywiście nie jest to prawda – możemy go łagodzić i działać w kierunku poprawy samopoczucia, które szczególnie przy intensywnym przeziębieniowym katarze, jest bardzo pogorszone.

Ja ze swojej strony chciałam dać Wam kilka podpowiedzi, zaleceń ogólnych i tych szczegółowych.

Po pierwsze nawadnianie. Przy intensywnym katarze – dużo pijmy. Intensywne produkowanie wydzieliny przez nos trzeba wspomagać nawadnianiem. Starajmy się dużo pić – letnia woda, rozcieńczone herbatki, ewentualnie soki są jak najbardziej pożądane.

Po drugie – dbanie o niepogorszenie stanu zdrowia. Katar nie jest być może dolegliwością straszną. Niemniej, nie bagatelizujmy jej. Jest to dolegliwość, która osłabia organizm i może czynić go podatnym na złapanie innej, gorszej infekcji – np. bakteryjnej. Dlatego – zachowajmy podstawowe zasady chorobowej higieny. Pozostańmy w cieple, nie zawiejmy się, nie przechodźmy tej choroby, by nie pogorszyć swojego stanu.

Po trzecie – siąkanie nosa. Warte przypomnienia: stosujmy jednorazowe chusteczki, używajmy ich tylko raz. Starajmy się często wydmuchiwać nos. Pamiętajmy, że katar służy oczyszczaniu górnych dróg oddechowych – ze szkodliwych wirusów, czy bakterii. Nie zatrzymujmy kataru w nosie. Nie połykajmy go.

Po czwarte – inhalacje. Uważam, że inhalacje z olejków eterycznych przynoszą bardzo dużą ulgę w chorobach górnych dróg oddechowych. Możemy wykonywać inhalacje intensywne (kilka kropel olejku na gorącą wodę i oddychamy tak pod przykryciem, lub z wykorzystaniem inhalatorów). Ewentualnie – łagodniejsze działanie ma kominek aromatyczny, który rozprowadza olejki w pomieszczeniu gdzie przebywamy. Na katar dobre działanie wykazuje: olejek eteryczny eukaliptusowy, tymiankowy, z drzewa herbacianego. Można także sięgnąć po gotowe mieszanki olejków do inhalacji.

Preparaty przynoszące ulgę. Katar możemy też łagodzić preparatami z apteki. Zwykle przynoszą one krótkotrwałą ulgę i raczej powinno się je stosować w ograniczonym zakresie. Możemy stosować krople czy aerozole do nosa – obkurczają one naczynia krwionośne w nosie, zmniejszając tym samym produkowaną wydzielinę. Warto zwrócić uwagę, by leków tych nie stosować dłużej niż kilka dni. Długotrwałe stosowanie może prowadzić do paradoksalnego nasilenia kataru. Podobnie działają doustne tabletki z pseudoefedryną. Takich preparatów nie należy stosować przy nadciśnieniu i chorobach serca.

-- mgr farmacji

zaloguj się w Lekomaniak!

hasło